Docker Nedir? Docker ile Neler Yapılabilir? - Öner Bilişim
Demo Talep Edin

Docker Nedir? Docker ile Neler Yapılabilir?

Docker ile neler yapılabileceğine geçmeden önce Dockerın ne olduğunu iyice anlamamız bizim için daha iyi olacaktır.

Docker nedir?

Docker,bir çok yazılım geliştirme ekibinin ilgisini çeken konteyner tabanlı platformlardan birisidir.Performansı ve işlevselliği nedeniyle çoğu şirket Docker’a yönelmektedir hatta Amazon ile yaptığı işbirliğinden dolayı daha çok tavsiye edilmektedir.Yazılım geliştirmenin operasyon kısmında son zamanlarda sık kullanılan ve oldukça sevilen Docker, “benim bilgisayarımda çalışıyordu neden burada çalışmıyor?,neden senin bilgisayarında çalışmıyor?” problemine çözüm sağlayan teknolojidir.Peki Docker neden bu kadar popüler olmaya başladı?

  • Kullanım Kolaylığı
  • Sistemlerin daha hızlı ölçeklendirilmesi
  • Daha iyi ve hızlı yazılım teslimi

Docker,yazılımları kitaplıklar,sistem araçları,kod ve çalışma zamanı dahil olmak üzere yazılımın çalışması için ihtiyaç duyduğu her şeyi içeren container adı verilen standart birimler halinde paketler.Konteynerlar genellikle hem uygulama hem de konfigürasyon sağlar; Bu, sistem yöneticisinin,uygulamayı geleneksel bir kaynaktan yüklerken olduğundan daha fazla zaman harcamak zorunda olmadığı anlamına gelir.Bir işletim sistemi bakış açısından gereksinimi tam doldurmak bir Ubuntu konteyneri,CentOs konteyneri vb. olabailir.Ayrıca,CakePHP konteyneri gibi uygulamaya yönelik bir konteyner olabilir.

Neden Docker Kullanmalıyız?

Aslına bakacak olursak Docker kullanmanın bir çok avantajı vardır.Örneğin;

  • Web uygulamalarının kolay kurulmasını,testini ve çalışmasını sağlar.
  • Sunucu maliyetlerini düşürür.
  • Daha iyi güvenliğe sahiptir.
  • Esnek ve entegre edilebilir yapıya sahiptir.
  • Hızlıdır.Az kaynakla çok iş yapma imkanı sunar.

Sanal Makine Nedir?

Sanal makine en basit haliyle bir bilgisayar sistemi üzerinde birden fazla işletim sistemini çalıştırmanızı sağlayan bir sanallaştırma tekniğidir.

Yapılandırma ve avantajlara bakacak olursak günümüzde konteynırların sanal makinaların önüne geçtiği görülmektedir.

Konteynır sistemlerde yönetilmesi gereken tek bir işletim sistemi varken,sanal makinelerde birden fazla işletim sistemi bulunur.

Konteynır sistemlerinde oluşturulan imajlar dünyanın her yerinde kullanılabilen hafif paketlerdir.Sanal makineler paketlenebilse de paketin çalışabilmesi için aynı hypervisor ve eşdeğer donanım sistemlerinin başka bir sistemde bulunması gerekir.Paketler çok büyük olduğu için onları taşımak daha zor olabilir.

   Şimdiye kadar Docker hakkında bilgiler verdik ve ne olduğunu,nasıl çalıştığını anlattık.Daha sonrasında ise Docker ve Sanal makineler ilişkisi hakkında kısa bilgiler verdik.Sonuç olarak,Docker günümüz dünyasında hem güvenilirliği hem de bazı problemleri kolayca çözebilmesi açısından oldukça popüler ve yaygın olmaya başlamıştır. 

Haberdar olun.

Öner Bilişim yenilikleri ve iş çözümlerine ilişkin gelişmelerden haberdar olun.