ERP’de Depo ve Stok Yönetiminin Önemi - Öner Bilişim
Demo Talep Edin

ERP’de Depo ve Stok Yönetiminin Önemi

ERP’de Depo ve Stok Yönetiminin Önemi.png

Depo ve Stok Yönetimi, bir firmanın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılaması için elinde bulundurması gerekli olan tüm envanterler arasındaki dengeyi sağlamak amacıyla yapılan örgütleme, planlama, ve kontrol işlemi olarak tanımlanabilir. Şirket verimliliğini ve kârını arttırabilmek için depo ve stok yönetimi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Depo ve Stok Yönetimi, firma için satın alınan malzemelerin depolara girmesinden üretime hazır edilmesine hatta müşteriye satılmasına kadar olan envanter yönetiminin tüm süreçlerinin değerlendirilmesini kapsar. Firmalarda “doğru bir biçimde yapılması, verimliliğin ve maliyetin kontrolü açısından önemlidir. Bu noktada ERP sistemleri; çoklu depo, stok yeri, depo lojistiği, stok rezervasyonu, son kullanma tarihlerinin ve fatura numaralarının kaydedilmesi, fiyatlı envanter değerleme, barkod etiketlerinin düzenlenmesi gibi birçok özelliği ile firmaların depo ve stok yönetimi işlemlerini daha kolay ve doğru bir şekilde düzenler.

Firmalar için Depo ve stok yönetiminin önemine bakmadan önce bu süreçlere ayrı ayrı değinecek olursak;

Depo Yönetimi

Peki, Depo Yönetimi Ne İşe Yarar?

Depo Yönetimi Sistemi; depo organizasyonu, depo izleme, raporlama, sipariş karşılama gibi karmaşık operasyonların bu karmaşıklığını basit hale getirmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Genellikle ERP uygulamaları içinde bir modül olarak bulunan ya da entegre olarak kullanılan WMS(Depo Yönetimi), depo yönetiminin her yönünü optimize etmeye yardımcı olabilir.

Kısaca Depo Yönetimi ne yapar dersek:

  • Taleplerin analizini yapar ve bu doğrultuda satışları tahmin eder, verimli günlük işletme planları oluşturmak için de bu verilerden ve otomasyondan yararlanır.
  • Stok konumu ve adeti hakkında gerçek zamanlı bilgiler verir.
  • İş operasyonlarının verimliliğini arttırmak için verileri diğer ERP modülleri, muhasebe yazılımları ve nakliye yönetimi gibi bağımsız yazılım ürünleri ile paylaşır.
  • Öncesinde tanımlanan kurallarla sipariş alma, toplama ve paketleme gibi günlük işlemlerde kullanıcılara yardımcı olacak görev talimatlarını oluşturur.
  • Deponun çalışma verimliliğini ve depo coğrafyasında nerede iyileştirmeler yapabileceğini daha iyi anlamak için üretkenliği izleme ve raporlamada yardımcı olur.

Stok Yönetimi

Stok Yönetimi Ne İşe Yarar?

Stok Yönetimi; işletmenin üretim, satış ve finansal şartlarını göz önünde bulundurarak, ihtiyaçların karşılanması için elde bulundurulması gereken ürünler arasında denge kurmak amacıyla yapılan planlama, örgütleme ve kontrol işlemleridir. Stok yönetiminin amacı kısaca, istenilen ürünü istenilen zamanda hazır bulundurmak ve bunu firma yapısına göre ekonomik olarak en uygun biçimde gerçekleştirmektir.

Her firma; işletme büyüklüğü, üretim tipi, maddi imkanları vb. gibi birçok faktöre göre oluşturduğu stok yönetimini uygulamaktadır. Bu sistemler önceden sayma ve gözle kontrol şeklinde yapılırken bugün manuel ve bilgisayara uyarlanmış çeşitli modeller geliştirilmiştir.

Kısaca stok yönetimi ne yapar dersek:

  • Tedarik ve satış süreci düzene girer, maliyet düşer.
  • Maliyet muhasebesi daha kolay tutulur.
  • Malzeme ve ürün kaybı en aza düşürülür.
  • Üretim süreci düzenli ve sürekli devam eder. Bu sayede hammadde veya ürün eksikliğinden dolayı üretim süreci aksamaz.

ERP’de Depo Ve Stok Yönetimi Modülü

Büyümekte ve gelişmekte olan her işletme stok kontrol, kapasite yönetimi, muhasebe ve satış yönetimi, insan kaynakları, tedarikçi ve müşteri gibi birçok etkeni kontrol altına almayı, istenilen bilgiye kolaylıkla ulaşmayı ve maliyetlerin daha düşük olmasını ister. Bunun için gerekli tüm özellikler ERP’de bulunmaktadır. Başarılı bir ERP Sistemini seçen ve bunu en doğru şekilde uygulayabilen şirketler çeşitli faydalar da sağlamış olmaktadır. Bu faydalar kısaca; öncekinden daha aktif zamanlı ürün dağıtımı, daha yararlı bilgi yönetimi, daha mutlu müşteri, stoktaki malzemelerin azaltılması, daha seri ürün fiyatlandırması olarak örneklendirilebilir.

Stok modülü, depoda uygun bir stok seviyesinin korunması sürecini kolaylaştırır. Modül, stok ihtiyaçlarını belirlemeyi, yenileme teknikleri ve seçenekleri sunmayı, stok bakiyelerini uzlaştırmayı ve durumunu raporlama gibi faaliyetler içerir. Stok modülünün satış, satın alma ve finans modülleri ile entegre edilmesi, ERP Sistemlerinin en üst düzey güvenilirlikte raporlar oluşturmasını sağlar.

Depo yönetim modülü, ürüne ait hareketlerin işlenmesi ve karmaşık depo yapısı içerisinde depolanmış olan malzeme kayıtlarının düzenlenebilmesi amacıyla otomatik dayanak ve esnek bir yapı sağlar. Sistem, malzemelerin depo içerisinde nereden alınıp nereye yerleştirileceğine ya da sipariş kabulünün nereden yapılacağının belirtildiği tanımlı stratejilerin kullanıldığı depoyu yönetir.

 

Depo ve Stok Yönetiminde Neden ERP Seçilmeli

ERP Sisteminin en önemli faydalarından biri süreçlerin, verilerin ve kurumsal unsurların entegrasyonu, kısaca bir şirketin tüm iş süreçlerini tek bir yazılım modülü içerisinde birleştirmesidir. ERP, bir şirketin birçok ticari faaliyetten veri toplamak, saklamak, yönetmek için kullanabileceği bir firma yönetimi yazılımıdır. Bu sebeple işletmeler özellikle üretim ve diğer sistemleri arasında bulunan düzensizlik ve uyuşmazlıklar sebebiyle oluşabilecek problemleri çözebilmek için ERP Sistemlerini uygulamalıdır. Üretim ve Stok Döngüsü, Üretim işletmelerinin en önemli ve temel süreçlerinden biridir. İşletmeden işletmeye uygulama yapıları farklı olsa da doğru ve başarılı entegre edilmiş bir ERP sistemi ile özellikle stok yönetiminde, son derece önemli maliyet ve rekabet avantajı sağlar. Üretim işletmeleri için müşteri talebinin daha iyi karşılanmasında etkilidir. Bu rekabet ortamında firmalar avantaj sağlamak için en iyi ERP Sistemini tercih etmelidir.

 

Son olarak, Öner Bilişim olarak sunduğumuz üretim ve kalite odaklı BilişimERP ürünümüz ile firmaların tüm süreçlerini profesyonel bir yazılım altında yönetilmesini sağlıyoruz. Özellikle Mobil Saha ve Mobil Depo uygulamalarımız ile bu süreçleri daha verimli hale getiriyoruz. Mobil Saha ve Mobil Depo uygulamalarımız detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bir Satın Alma Süreci Nasıl İşler?

Haberdar olun.

Öner Bilişim yenilikleri ve iş çözümlerine ilişkin gelişmelerden haberdar olun.