Siber Güvenlik Saldırılarında Önleme ve Korunma - Öner Bilişim
Demo Talep Edin

Siber Güvenlik Saldırılarında Önleme ve Korunma

Siber Güvenlik Saldırılarını Önleme ve Saldırılardan Korunma Yöntemleri

Siber uzayı oluşturan bilgi ve iletişim teknolojileri sistemlerinin olası tehditlerden korunmasını, burada yer alan bilgilerin erişilebilirlik, gizlilik ve bütünlüğünün güvenli bir biçimde sağlanması, siber saldırı durumlarının tespit edilmesi, bu tespitlere ilişkin tedbirlerin alınması ve sonrasında da sistemlerde karşılaşılan problemlerin siber güvenlik saldırısı öncesine geri getirilmesi Siber Güvenlik (SG) olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bilgi teknolojilerinin ilerlemesiyle bilgiye erişim olanakları artmakta ve bu nedenle de bilginin güvenliğinin sağlanması güçleşmektedir. Bilişim sistemlerinin yaşamın hemen hemen her alanında yer almaya başlamasıyla da siber güvenlik tehditlerinin arttığına rastlanmaktadır.

Birçok işletmenin siber saldırılar ile mücadele için gereken etkili tedbirler hususunda oldukça iyi bir düşünce sahibi olmasına karşın önceki senelerde işletmelerin %56’sının bir siber güvenlik saldırısıyla karşılaştığı düşünüldüğünde, alınan önlemlerin yeteri kadar güçlü olmadığı ya da uygulamalarında bir sıkıntı olduğu ifade edilebilmektedir.

Siber Güvenlik Korunma

Siber saldırılardan korunabilmek ve saldırıları önleyebilmek amacıyla kullanılması gereken yöntemler:

  • Siber saldırı ve tehditlerin gerçekleşmeden, analiz edilerek uyarı verebilen yazılımlarla, koruma ve güvenlik geliştirme sistemlerine yatırımların önceliklendirilmesi gerekmektedir.
  • Siber saldırı tehditlerinin önlenmesinde en etkili yöntem olarak gerçek zamanlı engelleme teknolojisinin kullanılması gerekmektedir.
  • Yapay zeka çözümlerinin devreye alınması gerekmektedir.
  • Kurum içerisinde siber güvenlik eğitimleri planlanarak; personellerin siber saldırılar da dahil olmak üzere tüm değişimlere uyum sağlaması için eğitimlerin düzenlenmesi ve güvenlik uygulamalarını kurum kültürünün bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir.
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında bütünsel bir bakış açısı ile bilgi güvenliği çözümlerine odaklanılması gerekmektedir.
  • Siber güvenlik ve bulut hizmetlerinde büyümeyi stratejik hedef haline getirmek gerekmektedir.
  • Şirketinizin teknolojik altyapısını iyileştirmek.
  • Yedekli çalışın: Günümüzde yedekleme yalnızca verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını değil, iş operasyonlarını yürütmek için kullanılan uygulamaları ve sunucu yazılımını da koruyor.
  • Şirket içinde siber güvenlik uzmanı konumlandırmak veya bir danışmanlık almak önemlidir. Siber güvenlik ve verilerin korunması için alanında yetkin kişilerle çalışın veya dışarıdan danışmanlık alınabilir.
  • Verilerinizi şifreleyin: Siber saldırı tehditlerinden korunmanın en basit ancak etkili yöntemlerinden biri de veri şifrelemedir.
  • Felaket kurtarma senaryosuna çalışın: Siber saldırılar için tüm hazırlıkları yapmış olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak günümüz dünyasında bu pek de mümkün görünmüyor. Bu nedenle periyodik değerlendirmelerle kendinizi olası saldırılara karşı güncel tutun ve zayıf yönlerinizi güçlendirin.

Şirketler, kullanıcıyı kendi siber güvenliğini sağlayabilecek düzeyde bilinçlendirerek olası siber saldırılardan korunmayı sağlayabilmektedirler. Böylece oluşabilecek ihlallere karşı kullanıcı yeterince bilinçlenerek tecrübesizlik ve dikkatsizlik gibi güçsüz yönler giderilerek internet güvenliği sağlanmaktadır. Günümüz teknoloji ve dijital çağın gerekliliği, siber saldırılardan kullanıcıları korumak için yasalar, mevzuatlar ve kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak suçların önüne geçilip gerekli cezalar verilerek şahsı ve topluluğu web ortamında koruyarak güvenliliğini sağlayacak bir ortam oluşturulmuştur. Yazılımsal siber saldırılar ise zararlı ve güvenilir olmadığından emin olunan faydalı yazılımlar sayesinde; belirlenip, bu zararlı yazılımların çeşidi, kim veya kimler, nasıl ve ne zaman yapıldığı tespit edilerek kaydedilip bu kayıtların analiz edilebileceği uzmanlıklardan yararlanılmaktadır. Son olarak da yapılan saldırıya karşı bir savunma gerçekleştirilmektedir. Sistem tespit edilen zararlı yazılımlardan arındırılarak eski haline dönüştürülmektedir.

 

Son olarak, siber güvenlik açısından siber sigorta da her modern işletme için bir gereklilik hatta zorunluluktur. Siber sigortalar, saldırı sonrası işletmenin tüm zararlarını karşılamasa da başta işletmenin itibarını korumak olmak üzere birçok mali kayıplarını azaltır ya da güvence altında tutar. Daha detaylı bilgi almak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Bloglar:

Siber Sigorta Nedir?

Siber Saldırı ve IT Ekiplerinin Sorumlulukları

Siber Saldırı ve Şirketlerin Karşılaştıkları Maddi ve Manevi Sorunlar

Haberdar olun.

Öner Bilişim yenilikleri ve iş çözümlerine ilişkin gelişmelerden haberdar olun.