İnsan kaynakları yönetimi birçok fonksiyondan oluşur ve bu fonksiyonlar içeriğinde yine birden fazla işlev vardır. Organizasyonlar her fonksiyonu zamandan ve diğer maliyetlerden tasarruf ederek işlevlerini gerçekleştirmek istemekte ve bunun için işletme içinde dijital dönüşüm kararı almaktadır. İşletmeler insan kaynakları fonksiyonlarını çeşitli yazılım programları ile zenginleştirmekte ve iş görene düşen iş yükünü azaltmaktadır. Bu bahsettiğim insan kaynakları yazılımlarını farklı başlıklarda inceleyelim;
İşletmeler İK yazılımlarının diğer kurumsal sistemlere daha da entegre edilebilir bir hale gelmesini ve CRM, ERP ve proje yönetimi yazılımları ile entegrasyonun iş süreçlerini daha bütünsel ve verimli hale getireceği beklenmektedir. Şirket kültürüne göre uyarlanabilen, kullanıcı deneyimlerine çeşitlilikler ve farklılıklar sunarak ihtiyaçlara göre çözümler üreten, memnuniyet ve bağlılığı artıran İK yazılımları İK departmanlarında bulunan işgörenlerin beklentileri arasındadır. Büyük veri analitiği ile desteklenen gelişmiş analitik ve raporlama yetenekleri, stratejik karar alma süreçlerini iyileştirecek aynı zamanda işgören çıktılarını ve performans eğilimlerini önceden görmeyi mümkün kılacaktır. Pandemiyle hayatımıza giren esnek çalışma gün geçtikçe daha çok yaygınlaştı. Bununla birlikte yeni iş modelleri de işletmelerde kendini gösterdikçe İK yazılımlarının daha gelişmiş ve iş modellerine daha uygun çözümler sunması gerekmektedir. Beklenen çözüm yöntemlerine ek olarak uzaktan çalışmayla birlikte sanal ekipler, dijital iletişim ve işbirliği araçları da önem kazanacaktır. Yapay zeka, işe alım, performans yönetimi ve işgören geliştirme gibi alanlarda daha da önemli bir rol oynayacak.
İK yazılımları, her çalışana özel ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaya başlayacak. İK yazılımları, farklı departmanlar ve kurumlar arasında iş birliğini kolaylaştıracak. İK yazılımları, insan unsurunu her zaman ön planda tutarak geliştirilecek.
İK yazılımlarından en iyi şekilde yararlanmak için, İK profesyonellerinin veri analizi becerilerini geliştirmeleri önemlidir.
İK yazılımlarını kullanabilmek için temel teknoloji becerilerine sahip olmak gerekir.
İK yazılımları, İK departmanlarının daha stratejik bir rol oynamalarına imkan tanır. Bu nedenle, İK profesyonellerinin stratejik düşünme becerilerini geliştirmeleri önemlidir.
İK yazılımlarının güncel tutulması ve oryantasyon, kurumda bir değişimi beraberinde getirir. Bu nedenle, İK profesyonellerinin gelişime açık ve değişim yönetimi becerilerine sahip olması önemlidir.
Büyük bir şirket için ihtiyaç olan özellikler, küçük bir şirket için ihtiyaç olanlardan farklı olacaktır.
İK yazılımlarında her fonksiyon farklı fiyatlarda satılmaktadır. Bu yüzden yazılımın maliyeti ve sağlayacağı getiriler iyi analiz edilmelidir. Uzun vadede sağlayacağı verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu dikkate alınmalıdır.
Yazılımın kullanımı akıcı, kolay ve anlaşılır olmalıdır. Kullanıcı deneyimi, yazılımın etkin kullanımında kritik rol oynar.
Yazılım, kullanılan diğer iş uygulamalarıyla entegre olabilmelidir. Uygulama ve yazılımlar arasında sistemsel bütünlük olmalıdır böylece iş süreçlerinin kesintisiz devam etmesini sağlayabilmeli.
Yazılım sağlayıcısının iyi bir müşteri desteği sunması önemlidir. Ürünü müşterinin işletmesine entegre ettikten sonra danışmanlık hizmetiyle ve kullanıcı eğitimleriyle destek sağlamalıdır.
Farklı yazılımlarda araştırılıp demo sürümleri denenmeli.
Yazılımın şirketin kültürüne ve değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayacak esneklikte olması gereklidir.