ERP Nedir? - Öner Bilişim
Demo Talep Edin

ERP Nedir?

ERP Nedir

Dünden Bugüne ERP Sistemlerinin Tarihi

Öncelikle ERP Nedir sorusuna bakacak olursak; Enterprise Resource Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelmektedir. İlk olarak 1913 yıllarında Ford Whitman Harris tarafından Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Modeline dayanarak geliştirilmiştir. Günümüz dünyasında bu sistemler her sektörden binlerce şirketin yönetiminde büyük bir önem taşımaktadır. 1964 yılında ise EOQ sistemi bilgisayarlar ile birleştirerek Malzeme İhtiyaç Planlama (MRP) çözümü geliştirildi ve ERP tarihi için önemli bir dönüm noktası oldu. 1983 yılına kadar MRP güvenilir bir üretim standardı olarak kullanılmaya devam edildi.

1983 yılında ise MRP II adı verilen yeni bir üretim planlama sistemi geliştirildi ve yeni bir dönemin başlangıcı oldu. MRP II yazılım mimarisinde modüler bir yaklaşım oluşturarak ürün ağacı, sözleşmeler, satın alma ve benzeri gibi üretim aşamaları da sisteme eklendi. ERP, 1970 ve 1980 yıllarında bilgisayar ve teknoloji gelişimine bağlı bir biçimde insan kaynaklarından finansal yönetime kadar birçok seçeneği içerisine dahil ederek 1990’lı yıllarda ilerlemeye ve gelişmeye devam etti.

ERP Neden Gereklidir?

Günümüz işletmelerinin rekabet içerisinde bulundukları diğer işletmelerin karşısında ayakta kalabilmek ve varlıklarını devam ettirebilmek için üç temel parametreye ihtiyaç duyarlar: Kalite, verimlilik ve maliyet. Bu parametrelere ek olarak son yıllarda hızlı karar verme de eklenmiştir. İşletmeler rekabet ortamında başarılı olabilmek için değişen iş şartlarını önceden tahmin edebilmeli ve bunlara olabildiğince hızlı bir şekilde yanıt verebilmelidir. Bütün bu olayların gerçekleşebilmesi için güçlü ve sağlam bilgi sistemlerine ihtiyaç duyulur ve bu ihtiyacı ancak ERP ile karşılamak mümkündür. Peki ERP nedir? Ne işe yarar?

ERP Nedir?

ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması adından da anlaşılacağı üzere bir şirketin (çoğunlukla üretim şirketlerinin) iş süreçlerinin tüm bileşenlerini koordineli bir düzende ve entegre şekilde yönetilmesi sürecini ifade eder. Kısaca, ERP sistemine giren tüm dijital verilerin farklı kurallar ve uygulamalar ile tek bir noktada işlenip takibi yapılabilmektedir. Yani, pek çok sayıda iş sürecini bir arada toplar ve bu süreçlerin arasında veri akışı sağlar.

 

ERP Ne İşe Yarar?

ERP Ne İşe Yarar?

Temel seviyede bir ERP Sistemi işletmenin tüm iş süreçlerini kontrol altına almayı ve yönetimini kolaylaştırmayı sağlar. Bu sayede işletmelerin iş süreçleri daha hızlı, daha etkin, daha verimli ve daha kullanışlı yönetilirken insan kaynaklı hataları, sorunları, gecikmeleri ve de maliyetleri azaltmak ERP ile mümkündür.

Özetle, ERP bir işletmenin tüm departmanlarını tek bir çatı altında toplar. İş süreçlerinin arasında bir uyum sağlar. Bu sayede bir işletme karar verme noktasına geldiği zaman objektif bakış açısına sahip olabilir ve doğru kararı verebilir.

ERP’nin Faydaları Nelerdir?

ERP, faydalarını direkt olarak iş süreçlerinde hissettirebilen, alınan sonuçlarda başarıyı arttırabilen bir sistemdir. Dolayısıyla ERP’yi kullanmayı tercih eden bir şirkette, aşağı yönde bir ilerleme görülmesi son derecede düşük bir ihtimaldir. ERP, doğru şekilde kullanım ile büyük ölçüde fayda sağlayabilecek bir programdır. Artan verimlilik, gerçek zamanlı veri, akıllı raporlama, düşük maliyet ve benzeri gibi detaylar ERP’nin faydaları arasında gösterilebilir.

ERP Sistemlerinin işletmelere sağladığı diğer faydalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Gelişmiş iş süreçleri
  • İş süreçlerinin çalışanlar ve yönetim tarafından kolaylıkla izlenebilmesi
  • Daha az kâğıt kullanımı
  • Daha iyi bir planlama
  • Veri doğruluğunun sağlanması
  • Müşterilerle güçlü iletişim
  • Nakit akışının kontrolü
  • Gelişmiş tedarik ve stok yönetimi
  • Paylaşılan müşteri veri tabanı

İlginizi çekebilir: ERP Yazılımları Rekabet Avantajı Sağlar mı?

ERP Sistemine İhtiyaç Duyduğunuzu Gösteren 3 İşaret:

Eğer eski sistemiyle ilgili sıkıntılar yaşayan bir işletme olarak bu satırları okuyorsanız , gelecekte bu uygulamanın kaçınılmaz olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

  1. Müşteri İhtiyaçlarını Karşılamakta Zorluk Çekiyorsanız:

Mevcut olarak kullandığınız yöntemler ve sistemler eğer daha çok eski geleneksel yöntemleri içeriyorsa müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmeniz kaçınılmazdır. Bu durumda operasyonel süreçlerin karmaşa yaratma ihtimali oldukça yüksektir. Bu karmaşadan kaçınmanın en iyi çözümü doğru bir ERP Sistemi kurmaktır.

  1. Temel Süreçler Aksıyor

Bir işletme için insan kaynaklarından stok yönetimine birçok temel süreç bulunur. Bu süreçler doğru ve sistemli yönetilmediği zaman süreçte bazı aksaklıklar yaşanır. Bu aksaklıklar işletme için büyümenin önüne geçen en önemli engeldir. Temel süreçlerin daha hızlı ve daha kolay yönetilebilmesi için ERP yazılımlarından faydalanmak sadece operasyonel bir yatırım olmaksızın büyüme odaklı bir yöntem olarak görülmelidir.

  1. Birbirinden Bağımsız Sistemlerle Uğraşıyorsunuz

Teknoloji değiştikçe, bağımsız sistemlerin birbiriyle entegre bir biçimde çalışmadığını görürsünüz. Yeni muhasebe yazılımınızın eski İnsan Kaynakları sisteminiz ile entegre olmadığını, çözümleri birleştirmek için kaynak ve zaman israfı yapmaktan sıkıldığınızı fark edebilirsiniz. ERP modülleri ise tek bir sistem içinde kusursuz çalışırlar.

 

ERP hakkında yeterince teorik bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız Öner Bilişim olarak sunduğumuz üretim ve kalite odaklı BilişimERP ürünümüz hakkında detaylı bilgi alabilir, demo talep edebilirsiniz.

Haberdar olun.

Öner Bilişim yenilikleri ve iş çözümlerine ilişkin gelişmelerden haberdar olun.